Zoek op rechtsgebied:

Toon blog:

Toon auteur:


Zoek op type organisatie:


Door in te loggen kunt u uw persoonlijke filters activeren.

Verblijfblog

Belangrijke uitspraak: Onderdak, kleren en voedsel voor illegalen

door REDACTIE VERBLIJFBLOG 01-11-2013 Het Europees Comité voor Sociale Rechten heeft een zogeheten ‘’immediate measure’  genomen over het recht op onderdak, kleren en voedsel voor vreemdelingen zonder verblijfsrecht. Wat betekent dit? Lieneke Slingenberg en Martijn Stronks  De klacht bij het Europees Comité voor Sociale Rechten (verder: Comité) werd op 17 januari 2013 ingediend door de Conference of European Churches (verder: CEC) tegen Nederland. De Europese coalitie van kerken klaa »»
Verblijfblog

Bewijs in het asielrecht: littekens en seksuele gerichtheid

door REDACTIE VERBLIJFBLOG 30-10-2013 In het Nederlandse asielrecht staat centraal wat de asielzoeker aan de IND vertelt over de vervolgingen en bedreigingen die hij heeft meegemaakt. Hoe bewijst een asielzoeker dat hij in aanmerking komt voor asiel? Door Hemme Battjes De IND houdt de stellingen van de asielzoeker over zijn vervolging en bedreigingen voor waar als ze die geloofwaardig vindt (zie over de geloofwaardigheidbeoordeling het eerdere blog Inhoudelijke toetsing in asielzaken »»
Verblijfblog

De invloed van het Europese asielrecht

door REDACTIE VERBLIJFBLOG 25-10-2013 Euro-commissaris Malmström kondigde in juni 2013 de voltooiing van het Common European Asylum System aan, dat is de gemeenschappelijke Europese asielwetgeving die sinds 2001 geleidelijk is ingevoerd. NGO’s,verzameld in ECRE, stellen dat van een volledig geharmoniseerd asielbeleid nog geen sprake is. Wat is precies de invloed van dit soort Europese wetgeving op nationale regelgeving? Door Pieter Boeles De invloed van de Europese asielwetgeving op »»
Verblijfblog

Vingerafdrukken II: Een belangrijke uitspraak

door REDACTIE VERBLIJFBLOG 19-10-2013 Het Hof van Justitie heeft op 17 oktober 2013 een belangrijke uitspraak gedaan over biometrische gegevens in paspoorten. Onder welke voorwaarden is opslag en gebruik biometrie geoorloofd? Door Evelien Brouwer Op 17 oktober 2013 deed het Europese Hof van Justitie (verder: Hof van Justitie) uitspraak in Schwarz v. Bochum, een zaak over de opname van twee vingerafdrukken op het EU paspoort op basis van een Europeesrechtelijke Verordening. De zaak g »»
Verblijfblog

Vingerafdrukken van asielzoekers

door REDACTIE VERBLIJFBLOG 19-10-2013 Sinds 2003 worden in Europa de vingerafdrukken van asielzoekers (en personen die illegaal de buitengrenzen overschrijden) opgeslagen in een centraal datasysteem: het Eurodac. Binnenkort mogen deze gegevens ook voor strafrechtelijke doelen worden ingezet. Hoe zit dit precies? Door Evelien Brouwer Sinds 2003 worden in Europa de vingerafdrukken van asielzoekers (en personen die illegaal de buitengrenzen overschrijden) opgeslagen in een centraal data »»