Zoek op rechtsgebied:

Toon blog:

Toon auteur:


Zoek op type organisatie:


Door in te loggen kunt u uw persoonlijke filters activeren.

De Clercq

Vijf belangrijke vragen om te stellen bij het sluiten van een franchiseovereenkomst

door JAN-WILLEM KOLENBRANDER 31-10-2016 Franchise is populairder dan ooit. Menig winkelstraat bestaat tegenwoordig uit ondernemers die onder de gemeenschappelijke vlag van een franchiseformule hun onderneming exploiteren. Hoewel het aangaan van een franchise tot groot zakelijk succes kan leiden kan het ook uitmonden in een financieel fiasco en zelfs tot faillissement. Vaak blijkt de oorzaak van het falen van een gefranchisede onderneming te liggen in zaken die niet (goed) zijn onderke »»
De Clercq

De witte raaf blijkt toch minder wit dan gedacht: ontbreken knowhow ook ditmaal fnuikend

door JAN-WILLEM KOLENBRANDER 20-10-2016 Geen beroep op non-concurrentiebeding wegens ontbreken knowhowIn een blog enkele maanden eerder (klik hier) besprak ik een zaak (ECLI:NL:RBOVE:2016:2914) waarbij de rechtbank Overijssel het beroep van een franchisegever op een postcontractueel non-concurrentiebeding had afgewezen, omdat er geen (zichtbare) knowhow was overgedragen aan de franchisenemer. In mijn commentaar op die uitspraak merkte ik op dat deze zaak in de rechtspraktijk waarschij »»
De Clercq

Whoops! Franchisegever verstrekt exclusief rayon aan verschillende franchisenemers

door JAN-WILLEM KOLENBRANDER 19-10-2016 In veel franchiseformules is sprake van zogenaamde ‘exclusieve rayons’, ‘exclusieve gebieden’ of ‘exclusiviteitsgebieden’. Deze termen betekenen feitelijk hetzelfde en houden in dat een franchisegever een bepaald gebied alleen toekent aan een specifieke franchisenemer. In dat gebied mag de franchisenemer enerzijds zijn franchise uitoefenen. Anderzijds mag de franchisegever daar geen andere franchisenemers aanstellen, dan wel zelf concurrerende a »»
De Clercq

Manipuleren van prognose komt development agent van franchisegever duur te staan

door JAN-WILLEM KOLENBRANDER 17-10-2016 Franchisenemers die ondeugdelijke prognoses hebben gekregen, zullen in beginsel de franchisegever willen aanspreken voor de door hun geleden schade. Echter, als de prognoses niet zijn opgesteld door de franchisegever zelf, maar door een derde, dan kan de franchisenemer er ook voor kiezen om deze derde aan te spreken voor de geleden schade. Denk daarbij aan adviseurs als accountants, bemiddelaars, boekhouders en development agents. In eerdere blo »»
De Clercq

Knockout-eis beantwoord met ‘ja’, toch uitgesloten?

door MENNO DE WIJS 29-09-2016 In een aanbestedingsprocedure voor de levering van telecommunicatievoorzieningen werden diverse knock-out eisen gesteld. De naam zegt het al, beantwoordt u één van deze eisen met ‘nee’, dan ligt u eruit. Bij een aantal van die knock-out eisen werd gevraagd om een toelichting bij te voegen. Ook was in de aanbestedingsstukken expliciet opgenomen dat wanneer niet zou worden voldaan aan de gestelde knock-out eisen, de inschrijving zou worden uitges »»