Zoek op rechtsgebied:

Toon blog:

Toon auteur:


Zoek op type organisatie:


Door in te loggen kunt u uw persoonlijke filters activeren.

De Clercq

MEXICANO: naam beschermd, vorm (vooralsnog) niet

door TEUN POUW 29-07-2016 De Vries Snacks Dordrecht B.V. is merkhouder van de welbekende “Mexicano”. Dit pittige snackproduct was onderwerp van een kort geding. De Vries is merkhouder van onder andere het merk “MEXICANO” en was in Frankrijk gestuit op het merk “MEXICANO ESCALERO”. Bij vonnis in kort geding (http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2016:3653) heeft de rechter bepaald dat dit een merkinbreuk betrof. Gedaagde probeerde nog aan te vo »»
De Clercq

Vormmerken: Geen merkrecht voor met chocolade omhulde marshmellow-reep

door TEUN POUW 09-06-2016 Het is mogelijk om het uiterlijk van een product te laten beschermen als (vorm)merk. Een dergelijk merk wordt echter niet snel geaccepteerd.   Dat blijkt maar weer eens uit een recente uitspraak van het Gerecht EU. Het betrof een met chocolade omhulde marshmallow-reep (bestaande uit vier cirkels):   Geoordeeld werd dat het uiterlijk van dit product slechts een variant is op wat gebruikelijk is in de chocoladebranche. Door deze (iets) afwijkende »»
De Clercq

Intellectuele eigendomsrechten en vloggersoftware

door TEUN POUW 14-04-2016 Vlogging is een van de grootste Social Media gerelateerde trends van dit moment, en betreft een soort van video-dagboek uit het dagelijkse leven van de betreffende ‘vlogger’.  Een succesvolle vlogger kan een miljoenen publiek bereiken en rekenen op een aardig salaris. Voor veel bedrijven is het ontwikkelen van vloggerssoftware dan ook een interessante tak van sport. Een van de softwarebedrijven die in de vloggerssoftware actief is, is Zoom.in. D »»
De Clercq

Wifi-aanbieder niet aansprakelijk voor auteursrechtelijke inbreuken

door TEUN POUW 03-04-2016 Veel bedrijven bieden tegenwoordig gratis Wifi aan als extra service voor hun klanten. Maar wie is nu juridisch aansprakelijk op het moment dat er via dit Wifi-netwerk inbreuk wordt gemaakt op een auteursrecht, bijvoorbeeld in het geval de klanten films blijken te downloaden via The Pirate Bay? Deze vraag is voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. Voorafgaand aan het antwoord hierop is de conclusie van de Advocaat-Generaal  (hierna: A-G) g »»
De Clercq

Is het bezet houden van een domeinnaam – zonder deze te gebruiken - onrechtmatig jegens een merkhouder?

door TEUN POUW 14-03-2016 Nee, zo oordeelde de rechtbank Midden-Nederland op 4 maart 2015, hierbij verder voortbordurend op een uitspraak van de rechtbank Groningen (thans Rechtbank Noord-Nederland) van 23 mei 2007.De rechtbank Midden-Nederland velde dit oordeel aan de hand van een procedure ingesteld door de merkhouder, Fuelplaza, tegen de domeinnaamhouder, Gaos. Fuelplaza wilde zeer graag de domeinnaam van Gaos overnemen en had hiertoe in het verleden al meerdere verzo »»