Zoek op rechtsgebied:

Toon blog:

Toon auteur:


Zoek op type organisatie:


Door in te loggen kunt u uw persoonlijke filters activeren.

Mr. Weblog

Minister Dekker negeert NVvR-kritiek op wetsvoorstel

door REDACTIE MR. WEBLOG 22-01-2020 Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft het wetsvoorstel waardoor rechtbanken en gerechtshoven elkaar makkelijker kunnen helpen als ze kampen met een tijdelijk gebrek aan zittingscapaciteit ingediend bij de Tweede Kamer. De kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak op het voorstel was voor de minister geen reden dit aan te passen. Met het voorstel wil minister Dekker belemmeringen […] Het bericht Minister Dekker negeert NVvR-kritie »»
Mr. Weblog

‘Het mag schuren bij de rechterlijke oordeelsvorming’

door REDACTIE MR. WEBLOG 22-01-2020 Meervoudige rechtspraak waarbij niet een maar drie rechters oordelen zorgt voor doordachtere uitspraken. Maar de nuttige effecten ervan doen zich allerminst automatisch voor, zo blijkt uit het onderzoek van Reyer Baas naar rechterlijke oordeelsvorming waarop hij vrijdag 24 januari aan de Radboud Universiteit promoveert. In een jaar worden zo’n anderhalf miljoen zaken afgehandeld door 2.500 […] Het bericht ‘Het mag schuren bij de rechterlijke oord »»
Cassatieblog

WSNP: toetsingskader hoger beroep, schending hoor en wederhoor, betrokkenheid r-c in hoger beroep

door REDACTIE CASSATIEBLOG 22-01-2020 HR 13 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:1948 In WSNP-zaken dient de rechtbank in haar hoedanigheid van hogerberoeprechter de beslissingen van de rechter-commissaris in volle omvang te toetsen. Het is de rechter-commissaris niet toegestaan om in de beroepsprocedure tegen zijn beschikking die beslissing van commentaar te voorzien of te verduidelijken, of zich uit te laten over tegen die […] »»
Cassatieblog

Het belang van kennis, ervaring en vermogen voor de inhoud van de zorgplicht

door REDACTIE CASSATIEBLOG 22-01-2020 HR 6 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:1844 en ECLI:NL:HR:2019:1845 Ook als een belegger niet kwalificeert als professionele belegger in de zin van art. 1:1 Wft, is voor de vaststelling van de inhoud van de zorgplicht van belang welke kennis van en ervaring met financiële instrumenten de belegger heeft en wat zijn vermogenspositie was. Die omstandigheden zijn niet […] »»
Cassatieblog

De Hoge Raad stelt prejudiciële vragen over levering van drinkwater

door REDACTIE CASSATIEBLOG 22-01-2020 HR 13 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:1972 In deze uitspraak stelt de Hoge Raad prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie. In de kern gaat het om de vraag of – zowel in het kader van het op art. 9 Richtlijn koop op afstand gebaseerde art. 7:7 lid 2 (oud) BW, als in het kader van […] »»