Zoek op rechtsgebied:

Toon blog:

Toon auteur:


Zoek op type organisatie:


Door in te loggen kunt u uw persoonlijke filters activeren.

Ivoren Toga

Ivoren Toga

door REDACTIE IVOREN TOGA 18-02-2019 Op 21 december 2018 verscheen op Ivoren Toga de laatste bijdrage in het vaste wekelijkse stramien zoals dat bijna zeven jaar gebruikelijk was. In die tijd zijn er een paar honderd korte en langere stukken geplaatst over de werking van het strafrecht. In de toekomst zal de Ivoren Toga nog benut worden voor incidentele bijdragen […] »»
Ivoren Toga

Einde Ivoren Toga in de huidige vorm en vooruitblik op de strafrechtspraktijk

door REDACTIE IVOREN TOGA 21-12-2018 Dit is het (en mijn) laatste blog voor Ivoren toga dat in een vast wekelijks stramien verschijnt. Ook de bloggers Rick Robroek, Dato Steenhuis, Willem Korthals Altes, Peter Plasman en zijn advocaten en Peter Lemaire hangen de harp aan de wilgen. Onze strafrechtelijke muziekstukjes zullen niet altijd meegezongen zijn, soms zijn verfoeid, maar waren zonder […] »»
Ivoren Toga

“Staat en taboe. Politiek van de goede dood” van Paul Frissen, Boom Amsterdam 2018

door REDACTIE IVOREN TOGA 20-12-2018 Bespreking bij de vernissage in Den Haag op 12 november 2018 Enkele weken geleden hield ik een verhaal voor een grote groep artsen die euthanasie praktiseren bij psychiatrische patiënten. Ik was uitgenodigd te spreken onder een soort titel als Euthanasie als laatste troost bij psychiatrisch lijden. Ik ving aan met een oud gedichtje van Tsjwang […] »»
Ivoren Toga

Onbevangenheid en gebalanceerde bevangenheid

door REDACTIE IVOREN TOGA 19-12-2018 Het leven met een bevangen gevoel In adventstijd worden kerstliederen gezongen en boodschappen over licht en vrede wijds verkondigd. Tijdens de kerstdagen hopen velen een ontvankelijke geest voor samenzijn en hoop te hebben of te ontwikkelen. Als kinderen zo onbevangen zijn. Het is echter niet zo eenvoudig om onbevangenheid te voelen in een tijd van […] »»
Ivoren Toga

De moeizame wals tussen instituties en de pers

door REDACTIE IVOREN TOGA 18-12-2018 Er ontstaat soms rumoer naar aanleiding van onthullingen door de media over instituties en hoge functionarissen. Sommer neemt in zijn column “Het WODC-reinigingsritueel” (Volkskrant 3 november 2018) rituele reinigingsrituelen waar, gebaseerd op een nieuwe politieke correctheid. Sommer maakt een goed punt, tegelijkertijd denk ik dat rituelen ook een krachtige en goede betekenis hebben, zoals de […] »»