Zoek op rechtsgebied:

Toon blog:

Toon auteur:


Zoek op type organisatie:


Door in te loggen kunt u uw persoonlijke filters activeren.

De Clercq

Optreden tegen onrechtmatige publicaties

door TEUN POUW 08-12-2016 Een publicatie van onware en/of misleidende informatie (bijvoorbeeld op een website of in een televisie-uitzending) kan voor een natuurlijk persoon of onderneming zeer schadelijk zijn. Zeker door de makkelijke verspreiding van publicaties via het internet is het onderwerp actueler dan ooit en zijn de belangen groot. Een benadeelde kan echter zowel vóór de publicatie als na de publicatie rechtsmiddelen inroepen. Afweging artikel 8 en 10 EVRMOm de »»
De Clercq

Geen auteursrechtinbreuk bij “zuiver” embedden

door TEUN POUW 08-12-2016 De rechtbank Noord-Holland heeft uitspraak gedaan in een zaak (ECLI:NL:RBNHO:2016:8077) waarbij “embedden” centraal stond. Wat is embedden?Maar wat is “embedden” nou eigenlijk? De rechtbank Noord-Holland sprak in deze zaak over het begrip “insluiten”. Verder gaf de rechter de volgende omschrijving van het begrip “embedden”: “Als men iets embedt van een andere website op de eigen website laat men aldus een stukje van die andere website zien op de »»
De Clercq

Nieuwe Europese richtlijn ter bescherming van bedrijfsgeheimen

door TEUN POUW 02-11-2016 De Raad van de Europese Unie heeft een nieuwe Richtlijn ter bescherming van bedrijfsgeheimen aangenomen (Richtlijn (EU) 2016/943). De lidstaten hebben tot uiterlijk 9 juni 2018 de tijd om de bepalingen uit de Richtlijn om te zetten in nationaal recht. De inwerkingtreding van de Richtlijn en de implementatie daarvan in de Nederlandse wetgeving moet meer bescherming bieden voor de geheimhouding van bijvoorbeeld de technologische kennis van een bed »»
De Clercq

Boetes van ACM voor webwinkels: schending informatieverplichtingen die gelden voor de annulering van een aankoop via een webwinkel

door TEUN POUW 01-11-2016 De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vorige week in een nieuwsbericht laten weten dat zij aan vijf webwinkels boetes heeft opgelegd. De desbetreffende webwinkels zijn Bever, Coolcat, Kiesdejuistesportbh, Hipvoordeheb en Shoebaloo. Geheel onverwacht komen de boetes niet. Eind 2014 heeft ACM al aangekondigd webwinkels te gaan beboeten, die zich niet houden aan de regels met betrekking tot het informeren van consumenten over de annulering v »»
De Clercq

De zaak Geen Stijl tegen Playboy en Britt Dekker: Hyperlinken naar illegale bron is toch auteursrechtinbreuk!

door TEUN POUW 23-09-2016 In het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 8 september 2016 (ECLI:EU:C:2016:644) is een nieuw oordeel gegeven over het gebruik van hyperlinks. Op basis van de heersende rechtspraak gold tot op heden dat het gebruik van hyperlinks geen auteursrechtinbreuk oplevert. Het auteursrechtelijk beschermde werk is immers al openbaar gemaakt en het door middel van een hyperlink verwijzen naar de bron leverde om deze reden – tot dusverr »»